Kythira Beach Hotel
Kythira Beach Hotel

Περιοχή

Τα ΚΥΘΗΡΑ, ή αλλιώς ΤΣΙΡΙΓΟ, είναι το νησί της θεάς Ουράνιας Αφροδίτης και του Έρωτα. Βρίσκονται στη Νότιο Ελλάδα μεταξύ της νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης. Είναι ορεινό νησί με πολλές κοιλάδες που καταλήγουν στη θάλασσα και σχηματίζουν μαγευτικές παραλίες. Έχουν έκταση περίπου 280 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η βλάστηση είναι πλούσια, κυρίως στα βόρεια και δυτικά τμήματα του νησιού. Το κλίμα είναι μεσογειακό, με αρκετή υγρασία και ισχυρούς ανέμους κυρίως το χειμώνα. Σε αρκετά σημεία του νησιού υπάρχουν πηγές που ρέουν όλο το χρόνο.

Τα ΚΥΘΗΡΑ έχουν πληθυσμό τρεις χιλιάδες κατοίκους, τα χωριά στα οποία μένουν είναι πολλά και μικρά, διάσπαρτα σε όλη τη γεωγραφική τους έκταση. Το νησί διοικητικά είναι οργανωμένο σε ένα δήμο που μαζί με την κοινότητα Αντικυθήρων, του ομώνυμου γειτονικού νησιού, υπάγονται στην Επαρχία Κυθήρων η οποία ανήκει στη Νομαρχία Πειραιά.

Οι κάτοικοι ασχολούνται στον αγροτικό τομέα, την αλιεία, το εμπόριο και τον τουρισμό. Τα κύρια αγροτικά προϊόντα είναι το λάδι και το φημισμένης ποιότητας μέλι. Τουριστικά το νησί βρίσκεται σε μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών επισκεπτών αλλά και τουριστικών επιχειρήσεων.

Η πολιτιστική κληρονομιά των Κυθήρων είναι πλούσια αφού τόσοι λαοί πάτησαν στη γη τους. Τα μνημεία μαρτυρούν την ιστορία. Η αρχιτεκτονική του νησιού ακουμπάει στις τεχνοτροπίες και τα στοιχεία κυρίως των Ενετών, της Κρήτης και της Μάνης. Το Ιστορικό Αρχείο Κυθήρων, βρίσκεται σήμερα στο Κάστρο της πρωτεύουσας είναι το δεύτερο σημαντικό μετά την Κέρκυρα, αφού διατηρεί αρχεία από το 16ο αιώνα. Τα βυζαντινά μνημεία και τα αγγλικά κτίσματα κοσμούν κάθε πλαγιά, κάθε κορφή του νησιού. Οι αρχαιολόγοι με οργανωμένες ομάδες φέρνουν στο φως σημαντικά στοιχεία. Ο μύθος της Αφροδίτης αναβιώνει στους ανθρώπους, στις πέτρες και στη θάλασσα.
 

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Στην περιοχή υπήρξε η αρχαία πόλη των Κυθήρων, η Σκάνδεια. Εκεί ήταν και τα λουτρά της Αφροδίτης, λίγο πιο ανοιχτά, σε αυτή τη θάλασσα γεννήθηκε η θεά της ομορφιάς.

ΚΑΛΑΔΙ

Για πολλούς η καλύτερη παραλία των Κυθήρων. Από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε ακόμα κι αν μείνετε μόνο μια μέρα στο νησί! Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ακριβώς δίπλα από την Παλαιόπολη. Η παραλία χωρίζεται σε τρία μέρη όπου το τρίτο και ποιό εντυπωσιακό είναι μια μικρή σπηλιά που περνώντας καταλήγετε σε μια πολύ μικρή παραλία.

ΚΟΜΠΟΝΑΔΑ

Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού ανάμεσα στην Φυρή Άμμο του Καλάμου και το Καλαδί. Έχει μεγάλα βότσαλα και πολύ βαθιά νερά. Δεν είναι οργανωμένη.

ΜΕΛΙΔΟΝΙ

Μία από τις τρείς καλύτερες παραλίες του νησιού. Πρόκειται για μια μικρή και ερημική παραλία στα νοτιοδυτικά του νησιού, με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Συνδέεται με χωμάτινο δρόμο με το χωριό Δρυμώνας. Στο Μελοδόνι λειτουργεί καντίνα στην οποία διοργανώνονται beach party την μέρα και την νύχτα. Ο εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης στην παραλία είναι με τον Καπετάν Σπύρο και το σκάφος του από το λιμανάκι του Καψαλιού.

ΦΥΡΗ ΑΜΜΟΣ

Μια ακόμα διάσημη παραλία στα νοτιοανατολικά του νησιού που προσγγίζεται και από το χωριό του Καλάμου. Ψιλό πολύχρωμο βότσαλο και χαρακτηριστική κόκκινη άμμος. Πολυσύχναστη, αλλά χρειάζεται προσοχή στο δρόμο, ειδικά στο τελείωμα, όπου το παρκάρισμα είναι λίγο δύσκολο. Με βόρειο άνεμο σχηματίζονται μεγάλα κύματα.

send to facebook
send to twitter
print
send to friend
ευρωπαϊκό έμβλημα Ψηφιακή Ελλάδα – Όλα είναι δυνατά ΕΣΠΑ 2007-2013
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.