Kythira Beach Hotel
Kythira Beach Hotel

Αξιοθέατα στα Κύθηρα


ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού. Στην περιοχή υπήρξε η αρχαία πόλη των Κυθήρων, η Σκάνδεια. Εκεί ήταν και τα λουτρά της Αφροδίτης, λίγο πιο ανοιχτά, σε αυτή τη θάλασσα γεννήθηκε η θεά της ομορφιάς.

ΚΑΛΑΔΙ

Για πολλούς η καλύτερη παραλία των Κυθήρων. Από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε ακόμα κι αν μείνετε μόνο μια μέρα στο νησί! Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, ακριβώς δίπλα από την Παλαιόπολη. Η παραλία χωρίζεται σε τρία μέρη όπου το τρίτο και ποιό εντυπωσιακό είναι μια μικρή σπηλιά που περνώντας καταλήγετε σε μια πολύ μικρή παραλία.

ΚΟΜΠΟΝΑΔΑ

Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού ανάμεσα στην Φυρή Άμμο του Καλάμου και το Καλαδί. Έχει μεγάλα βότσαλα και πολύ βαθιά νερά. Δεν είναι οργανωμένη.

ΜΕΛΙΔΟΝΙ

Μία από τις τρείς καλύτερες παραλίες του νησιού. Πρόκειται για μια μικρή και ερημική παραλία στα νοτιοδυτικά του νησιού, με ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά. Συνδέεται με χωμάτινο δρόμο με το χωριό Δρυμώνας. Στο Μελοδόνι λειτουργεί καντίνα στην οποία διοργανώνονται beach party την μέρα και την νύχτα. Ο εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης στην παραλία είναι με τον Καπετάν Σπύρο και το σκάφος του από το λιμανάκι του Καψαλιού.

ΦΥΡΗ ΑΜΜΟΣ

Μια ακόμα διάσημη παραλία στα νοτιοανατολικά του νησιού που προσγγίζεται και από το χωριό του Καλάμου. Ψιλό πολύχρωμο βότσαλο και χαρακτηριστική κόκκινη άμμος. Πολυσύχναστη, αλλά χρειάζεται προσοχή στο δρόμο, ειδικά στο τελείωμα, όπου το παρκάρισμα είναι λίγο δύσκολο. Με βόρειο άνεμο σχηματίζονται μεγάλα κύματα.
 

ΜΝΗΜΕΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Ο Άγιος Δημήτριος όπως ονομαζόταν στα βυζαντινά χρόνια είναι η ερειπωμένη βυζαντινή πρωτεύουσα των Κυθήρων. Ήταν μια μικρή πολιτεία που κτίστηκε στα όρια του πανέμορφου & άγριου φαραγγιού της Κακιάς Λαγκάδας. Εκεί προστατευόντουσαν οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών. Το 1537 ο πειρατής Μπαρμπαρόσσα κατέστρεψε και λεηλάτησε τον Άγιο Δημήτριο. Επισκεφθείτε την Παλαιόχωρα για να ξεναγηθείτε στο χρόνο, να μπείτε στους βυζαντινούς ναούς, να θαυμάστε τις αγιογραφίες.

ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΤΟΥΝΙΟΥ-Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΜΑΚΦΕΙΛ

Πρόκειται για τη γέφυρα που κτίστηκε επι Αγγλοκρατίας. Στην περιοχή του Κάτω Λιβαδίου βρίσκεται το μεγαλύτερο πέτρινο γεφύρι που έκτισαν στον Ελλαδικό χώρο οι Άγγλοι. Έχει μήκος 110 μέτρα και ανώτατο ύψος 15 μέτρα. Με 13 τόξα σε απόλυτη συμμετρία προβάλει μεγαλεπήβολα στην πλατιά έκταση του Λιβαδίου. Η παράδοση θέλει έναν Άγγλο διοικητή του νησιού, τον Μακφέιλ, να ερωτεύεται μια νέα από το ομώνυμο οικισμό. Εκείνος αποφασίζει να χτιστεί κοντά στο σπίτι της μια γέφυρα για να επιτηρεί καθημερινά και να μπορεί να τη βλέπει. Στην πραγματικότητα η γέφυρα αυτή ήταν τμήμα της οδού που θα συνέδεε την πρωτεύουσα των Κυθήρων με το λιμάνι του Αβλέμονα.

ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΗΛΑΠΙΔΕΑΣ

Βρίσκεται κοντά στο Λιβάδι πάνω σε ύψωμα και είναι ένα από τα πολλά πανομοιότυπα σχολεία που χτίστηκαν επί Αγγλοκρατίας στα Κυθηρα. Το σχολείο της Μηλαπιδέας είναι το μόνο που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Οι Άγγλοι υποχρέωναν τότε τους κυθήριους να στέλνουν τα παιδιά τους στα αγγλικά σχολεία. Όσοι δεν δέχονταν την αγγλική παιδεία για τα παιδιά τους, αναγκάζονταν να πληρώνουν φόρους ή να δουλεύουν σε δημόσια έργα στο νησί.

ΦΑΡΟΣ ΜΟΥΔΑΡΙΟΥ

Είναι ο φάρος που βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του νησιού, στο ακρωτήρι Σπαθί. Χτίστηκε το 1857 και με ύψος 25 μέτρα είναι ο μεγαλύτερος που έχτισαν οι Άγγλοι στον ελλαδικό χώρο. Δίπλα στο φάρο βρίσκεται και το «σηματολόγιο» που με χρήση σημαιών ενημέρωνε τα διερχόμενα πλοία. Αξίζει να το επισκεφτεί κανείς αφού εξασφαλίσει οδηγό και πληροφορίες από το χωριό του Καραβά ή αποφασίσει με δική του ευθύνη να ακολουθήσει το μονοπάτι.
 

ΣΠΗΛΑΙΑ

ΣΠΗΛΑΙΟ ΧΟΥΣΤΗ

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του χωριού Διακόφτι. Σε πρόσφατες ανασκαφές υπήρξαν ευρήματα από το 3800 π.Χ. που σημαίνει ότι από τότε υπήρχε ανθρώπινη ζωή στα Κύθηρα. Η είσοδος είναι λαξευμένη στην πέτρα και οδηγεί μέσα στο σπήλαιο από την οροφή προς τα κάτω με διαδοχικά σκαλιά. Κάθε καλοκαίρι γίνονται ξεναγήσεις από ομάδα ανασκαφέων – αρχαιολόγων.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ενα εντυπωσιακό σπήλαιο που βρίσκεται δυτικά του χωριού Μυλοποτάμου. Στην είσοδο του σπηλαίου θα συναντήσετε το ναό της Αγίας Σοφίας με τέμπλο που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και που φέρει αγιογραφίες του 18ου αιώνα. Το σπήλαιο έχει τουριστική διαδρομή 200 περίπου μέτρων και είναι επισκέψιμο.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΛΑΜΟΥ

Βρίσκεται στο δρόμο του Καλάμου προς Καψάλι στρίβοντας για το χωριό Σπηλίες. Σε μια μαγευτική καταπράσινη μικρή ρεματιά προχωρώντας στο βάθος ανακαλύπτεις μια μικρή σπηλιά. Μέσα εκεί είναι κτισμένη η Αγία Σοφία.

 

send to facebook
send to twitter
print
send to friend
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
Αξιοθέατα
ευρωπαϊκό έμβλημα Ψηφιακή Ελλάδα – Όλα είναι δυνατά ΕΣΠΑ 2007-2013
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.